Noord/Zuid-lijn gaat echt rijden, OV op de schop

Het Openbaar Vervoer in Amsterdam gaat volledig op de schop. Per 22 juli 2018 gaat de Noord/Zuid-lijn rijden en vanaf dan rijden GVB, Connexxion en EBS een hierop aangepaste dienstregeling. Het zogenaamde ‘visgraatmodel’. Dat besluit werd vandaag genomen.

Nu dat besluit is genomen kunnen alle partijen weer verder met hun voorbereidingen voor 22 juli. Het grootste deel van de dag rijdt er iedere zes minuten een metro over de Noord/Zuid-lijn. In de avonduren is dat iedere 7 á 8 minuten.

Eén van de veelgehoorde klachten over het nieuwe model is de wijze van vervoer als de metro niet rijdt. Nu is het nog mogelijk om een bus te nemen van het ene naar het andere stadsdeel, maar in veel gevallen zal dat straks niet meer gaan. De bedoeling is dat de metro (50, 51, 52, 53 en 54) straks leidend wordt en dat bussen en trams de ‘takken’ vormen om de metro heen. Wethouder Litjens geeft aan dat hierover afspraken worden gemaakt met busvervoerders waardoor een scenario zou kunnen gaan werken waarop bussen wel door de stad rijden. Echter brengt dit weer veel narigheid en extra reistijd met zich mee.

Tot de start test GVB de Noord/Zuidlijn nog uitgebreid. In april en mei gebeurt dit met testreizigers. Dan zal ook blijken hoe de nieuwe metrolijn in samenhang met het bestaande netwerk met 100.000 reizigers per dag functioneert. Dit kan niet vooraf getest worden. Bij het in dienst gaan van de Noord/Zuidlijn zullen er naar verwachting, zeker het eerste half jaar, de nodige kinderziektes optreden. Dit kan variëren van het ontbreken van up-to-date reisinformatie bij verstoringen tot het tijdelijk uitvallen van een metro of zelfs de gehele lijn. GVB houdt in elk geval rekening met een paar keer per week een verstoring van een half uur.

De nieuwe lijnennetkaart zoals deze vanaf juli geldt is hier te vinden.