Extreme rattenplaag kwelt Geldershoofd

Zelfs sporen gevonden op negende verdieping.

De flat Geldershoofd blijkt een bijzondere aantrekkingskracht te hebben voor ratten. Zelfs zo erg dat er zelfs ratten worden gezien op de negende etage.

“We hebben keutels aangetroffen op de derde woonlaag, maar ook bewoners op de hoogte verdiepingen hebben ratten op hun balkon zien lopen,” zegt Roger Blom van het Amsterdamse bedrijf Rodentia dat ongedierte bestrijdt. “De ratten zitten in het gebouw. Via de stamleiding van gas en elektra die begint in de kelder hebben ze een weg naar boven gevonden.”

De bruine ratten zijn vermoedelijk afkomstig van kinderboerderij Gliphoeve, naast de flat. “Kinderboerderijen zijn aantrekkelijke plekken voor ratten. Er is voedsel in overvloed. Een populatie kan dan snel groeien, zeker na een zachte winter,” aldus Blom. “Hoe meer ratten, hoe groter de concurrentie om voedsel. Dat betekent dat dieren ook in de omgeving op zoek moeten gaan naar nieuwe voedselbronnen. Die hebben ze gevonden in en rond de flat.”

De bewoners geven de schuld aan het gebrekkige afvalbeleid. De ondergrondse containers zitten vaak vol, waardoor veel afval naast de containers wordt gezet. “Afval speelt daarin een cruciale rol. Tussen de kinderboerderij en de flat staat een slecht onderhouden afvalpunt. De ondergrondse containers zitten vaak vol, zodat er vrijwel altijd afval naast het afvalpunt staat. Andere bewoners bewaren hun vuilniszakken netjes op het balkon, maar ook die weten de ratten nu dus prima te vinden.”