Protesten om inkorten metro 53 gaan door

Sinds de bekendmaking van de nieuwe vervoersplannen van het GVB zijn bewoners in rep en roer. Het vervoersbedrijf wil metro 53 inkorten, maar bewoners van Zuidoost zien hier niets in.

In de nieuwe situatie zouden reizigers vanuit Gaasperplas moeten overstappen op Van der Madeweg om naar Centraal Station te kunnen reizen. Metro 53 wordt dus een pendelmetro tussen Gaasperplas en Van der Madeweg. “Je zou kunnen zeggen: ‘overstappen? Waar hebben we het over?’,” zegt Mike Branches van protestorganisatie M53 Direct. “Maar zo simpel is het niet.”

“De metro en Bijlmer horen bij elkaar. De Bijlmer is om de metro heen gebouwd. De rest van Amsterdam heeft allemaal trams en een heel gaaswerk er overheen. En wij hebben één lijntje,” zegt hij. “Uiteindelijk zal het vast weer om centjes gaan.” Reizigers tussen Gaasperplas en Sloterdijk moeten nu ook al overstappen.

Vanuit Zuidoost rijden ook metro 50 en 54. Beiden passeren Van der Madeweg en rijden naar Sloterdijk/Isolatorweg en Centraal Station. Daarentegen bieden de protesten ook aan protest vanuit de ouderen. Velen pakken eerst al de bus naar een metrostation, om vervolgens nog een keer te moeten overstappen als zij naar Centraal Station willen. Met de wachttijden van de metro, en zeker als er een storing is, kan dit vaak al oplopen tot 10-20 minuten extra reistijd.

Uitbreiding metronetwerk
Opvallend is wel dat het GVB nadenkt over een nieuwe metrolijn tussen Sloterdijk en Centraal. Die zou deels moeten rijden zoals metro 51 nu rijdt, met het verschil dat deze niet via Zuid naar Amstelveen rijdt, maar naar Sloterdijk. De komende jaren gaat het Amsterdamse openbaar vervoer flink op de schop. Zo gaat in de zomer van 2018 de Noord/Zuidlijn rijden en wordt lijn 51 vanaf maart 2019 tot eind 2020 vervangen door buslijn 55.

Vanaf eind 2020 rijdt de vernieuwde Amstelveenlijn als tramverbinding tussen Westwijk en station Zuid, waar kan worden overgestapt op de rest van het metronetwerk en overig openbaar vervoer.

Bron: AT5