Nieuw festivalbeleid verstoort Kwaku Festival

De organisatie van Kwaku gaat het lastig krijgen. Om de overlast van Amsterdammers te beperken, heeft de gemeente een nieuwe methode ontwikkeld om alle feestjes beter te kunnen reguleren. Deze maatregelen betekenen bijvoorbeeld dat er in het Nelson Mandelapark nog maar 4 tot 7 dagen per jaar een festival georganiseerd mag worden.

De gemeente heeft per locatie gekeken naar de geschiktheid voor festivals en grote groepen mensen. De locaties waar de gemeente naar keek zijn onder andere het Arena Park, Nelson Mandelapark, Museumplein, het nieuwe N1-park in Westpoort en terreinen als de Dam, het NDSM, Gaasperplas en Middenmeer. Terreinen in Zuidoost werden al ‘minder geschikt’ bestempeld.

Evenementen horen bij de stad, vindt de gemeente. Maar de afgelopen jaren is de geluidsoverlast door festivals toegenomen. Dat komt doordat het er meer zijn, maar ook de muziek zelf is veranderd. Een onafhankelijk bureau deed onderzoek naar geluidsgolven en decibellen en kwam met de dB(C). Een meeteenheid die beter dan voorheen de daadwerkelijk ervaren overlast van Amsterdammers aantoont, omdat de bass-dreunen beter uit de verf komen. Tot 85 dB(C) aan de gevel, zouden omwonenden van festivallocaties binnenshuis gewoon gesprekken kunnen voeren en in slaap vallen. En dit is vanaf nu de grens.

Vanaf 1 januari 2018 mogen Amsterdammers nog maar drie keer per jaar die 85 dB(C) ervaren. Er zijn wel uitzonderingen. Zo zijn Koningsdag, -nacht en de Gay Pride uitzonderingen, dan mag het lawaaieriger zijn. Voor bewoners van stadsdeel Centrum staat daar wel tegenover dat er in hun buurt buiten die evenementen om nog maar één dag per jaar ruimte is voor een ander evenement dat de 85 dB(C) aantikt.

De nieuwe meetmethode kan gevolgen hebben voor vertrouwde feesten. Doordat het Martin Luther Kingpark als ‘minst geschikt’ is beoordeeld, moet De Parade zich aanpassen aan de limiet van drie dagen lawaai of uitwijken naar een ander terrein. En ook Kwaku in Zuidoost moet rekening houden met het als ‘minder geschikt’ bestempelde Nelson Mandelapark waar maximaal zeven dagen de norm van 85 dB(C) mag worden gehaald.

De gemeente geeft aan bij grotere evenementen (vanaf 1500 bezoekers) continu te controleren zodat er direct ingegrepen kan worden. Het kan zijn dat op sommige locaties nog strengere regels zullen gelden. Dat hangt nog af van de locatieprofielen die de gemeente eind dit jaar vaststelt. Daarin worden ook andere aspecten, zoals de natuur en veiligheid, meegenomen.

Appeltjesmarkt (geschikt, max. 11-13 dagen)
Arena Park (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Centrumeiland Strand (geschikt, max. 11-13 dagen)
Dam (geschikt, max. 11-13 dagen)
Gaasperplas (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Kop van Java (minst geschikt, max. 1-3 dagen)
Martin Luther Kingpark (minst geschikt, max. 1-3 dagen)
Museumplein (geschikt, max. 11-13 dagen)
N1-park in Westpoort (meest geschikt, max. 14-16 dagen)
NDSM-terrein (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Nelson Mandelapark (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Nieuwmarkt (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Olympisch Stadionterrein (minst geschikt, max. 1-3 dagen)
Rembrandtplein (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Ruigoord (geschikt, max. 11-13 dagen)
Sloterpark (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Tuinen van West (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Vondelpark (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Voorland Middenmeer (minder geschikt, max. 4-7 dagen)
Westerpark (redelijk geschikt, max. 8-10 dagen)
Zuidas (geschikt, max. 11-13 dagen)

Bron: AT5