Grote storing metro door haperende software

Herhaling valt op dit moment niet uit te sluiten.

De grote metrostoring van 29 juni werd veroorzaakt door haperende software in de nieuwere M5 metro’s. Bijna drie uur lang reed er nauwelijks een metro.

Volgens het GVB was er geen sprake van een wisselstoring of problemen bij de verkeersleiding. Dat vertellen zij AT5. De metro’s vielen stuk voor stuk stil door software-issues in de metro’s zelf. “Op het moment van de storing wilden de computers in de metro’s een back-up maken. Daar ging iets verkeerd waardoor de stroom aan informatie te groot werd. De systemen in de metrostellen kwamen stil te vallen,” aldus een woordvoerder.

De metro’s kwamen op willekeurige punten stil te vallen. Reizigers moesten in sommige gevallen onder begeleiding van hulpdiensten uit de metro’s gehaald worden. Vier metrostellen kwamen stil te staan op het traject van lijn 50 en zes stellen op het traject van lijn 53 en 54. “Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren. Ze kwamen stil te staan en niets deed het meer.” De storingen moesten per metro worden opgelost.

De softwareproblemen zijn nog niet verholpen, een herhaling van de storing is daarom niet uit te sluiten. Samen met de Franse metrobouwer Alstom wordt er gewerkt aan een oplossing voor het probleem, die oplossing moet er zo snel mogelijk komen.

Bron: AT5