‘Winkelcentrum Amsterdamse Poort op sterven na dood’

Winkelcentrum Amsterdamse Poort is op sterven na dood. Dat zijn de winkeliers het nu wel met elkaar eens. Bloemist Mustafah ziet de winkels om zich heen één voor één verdwijnen.

De kale huur voor een pand op één van de pleinen kost al snel 6000 euro per maand. Dat is niet erg, als er genoeg publiek had geweest. “Vroeger had je nog wel leuke aanloop. Toen kwamen mensen echt winkelen en boodschappen doen. Dat is echt minder geworden.” De hoge huur lijkt hierin de grote boosdoener te zijn.

CBRE, de eigenaar van het winkelcentrum, is een jaar geleden aan een opknapbuurt maar daar zou best wat haast bij gemaakt kunnen worden, vindt Iwan Leewin van de bestuurscommissie Zuidoost. “Het duurt veel te lang. En je moet je nu gaan opmaken voor de winter en dat wil zeggen dat mensen ook winterinkopen gaan doen. Nou dan moet je klaar zijn. Mensen gaan echt naar plekken waar het leeft,” zegt Leeuwin. De leegstand neemt al af, een aantal panden is weer gevuld, stelt Colliers dat verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering van het winkelcentrum.

En de verbouwing kost nou eenmaal tijd, herinnert Huub Elders. “Eén van de dingen die we doen is ook samenwerken met de gemeente om na te denken over hoe we lokale initiatieven in de vorm van een pop-up store gestalte kunnen geven.” Eén initiatief is er al: een winkelier mag tijdelijk voor een verlaagde huur in een pand dat anders leeg zou blijven.
Maar het is de vraag hoe duurzaam deze oplossing is. De winkeliers hopen vooral dat de opknapbeurt zal zorgen voor nieuwe toeloop. “Kijk, betalen is niet zo erg,” zegt Mustafah. “Als je maar genoeg klanten krijgt. Zo niet, dan kan je de huur niet meer ophoesten.”

Bron: AT5