Verdachte moord metro Venserpolder was ‘met verlof’

De 27-jarige man die wordt verdacht van de dodelijke steekpartij in metro 53 op station Venserpolder verbleef op de psychiatrische kliniek van het AMC. Op de avond van de steekpartij was hij met verlof.

Op 27 juli werd tijdens de avondspits in een drukke metro een 38-jarige man doodgestoken. De dader bleek zijn doelwit willekeurig te hebben uitgekozen. Na de moord werd de 27-jarige Philip O. aangehouden.

De verdachte zou een maand eerder ook een verpleegkundige van het AMC hebben mishandeld. Hij verbleef daar op de psychiatrische afdeling, waar hij gedwongen was opgenomen. Op de dag van de moord had hij zelfstandig verlof.

De in Amsterdam geboren O. stond vandaag voor het eerst voor de rechter in een tussentijdse zitting. Al snel was voor alle aanwezigen duidelijk dat O. verward is. Op de vraag of hij medicatie krijgt, antwoordde hij: “Ja, ik neem medicijnen. Welke, weet ik niet. Vitaminen gewoon. Ja, vitaminen. Tabletten. En zo.”

Over de verdenking zei O. dat hij er niks mee te maken had. “Ik heb het niet gedaan. Ik vind dat de politie mij gebruikt. Ik wil er niet over praten, ik kan me niks herinneren van wat ik heb gedaan. Ik heb niks gedaan.” Waar hij wel over wilde vertellen, zijn de omstandigheden in de gevangenis waar hij verblijft. “Ze spugen in mijn eten. Ze hebben mijn waterleiding verwisseld met een afvalwaterleiding, weet ik zeker. Ze spugen op mijn kaas, ze spugen op mijn vlees. Ik zie dat ze erop spugen. Zaterdagavond kreeg ik chips, ook daarin was gespuugd. En cola. Ik had Fanta besteld, ook daarin gespuugd.”

Onlangs vroeg hij zelf of hij in een isolatiecel kon slapen. Hij vindt dat de rechtbank hem moet beschermen. “Jullie hebben mij daar gezet, jullie moeten er iets aan doen. Je hoeft niet bang te zijn dat ik mensen neer ga prikken. Ik ben niet sterk, ik ben gewoon geen crimineel.”

De rechter oordeelde dat O. opnieuw negentig dagen vast blijft zitten. Begin volgend jaar volgt waarschijnlijk de inhoudelijke behandeling.