Stroomstoring zorgt voor saaie zaterdagnacht

Je goede gedrag laten zien en thuisblijven in plaats van zuipen. Het duurde niet heel lang. Zuidoost heeft het vannacht geheel zonder stroom moeten doen.

Door een storing in de hoogspanningsmasten tussen Bijlmer Zuid-Venserweg en Bijlmer Zuid-Amstelveen was heel Zuidoost verstookt van stroom. Ook Schiphol had last; passagiers konden niet inchecken.

De storing begon om 00:42 uur. Het duurde tot ongeveer 09:00 uur voordat de oorzaak was achterhaald. Een half uur later had een gedeelte van het stadsdeel weer stroom. De laatste 3200 huishoudens werden een half uur later aangesloten.

In het begin van de nacht gaf Liander aan dat er zo’n 10.000 huishoudens waren getroffen, maar later schaalden zij dit op naar 18.000.

Bedrijven hadden er ook last van. Het Switch datacenter had problemen en draaide op de noodstroomgenerator. En ook IKEA kon niet open totdat de stroomstoring was opgelost.

Nadat de storing was opgelost had NUON nog tijd nodig om de stadsverwarming op gang te krijgen. Daarna waren alle huizen weer voorzien van warm water.

De brandweer heeft een enkele keer moeten uitrukken om personen uit een vastgelopen lift te bevrijden op Hakfort en er kwamen wat loze brandmeldingen binnen door systemen die in storingen kwamen, maar verder verliep het rustig.