Politie heeft geen spijt van NL-alerts

De NL-Alert. Het nieuwe staaltje techniek dat inwoners van Nederland moet informeren bij een ramp. Of inwoners van een bepaald deel van Nederland op de hoogte moet kunnen stellen als er een lokale ramp gebeurd of als er belangrijke informatie moet worden verschaft.

De politie vond het nodig om gisteren vlak voor de wedstrijd van Ajax – Manchester United een NL-Alert te verzenden om Amsterdammers te waarschuwen niet meer naar het Museumplein te komen. Die NL-Alert werd echter door heel Nederland ontvangen en zelfs meerdere keren achter elkaar.

“We hadden spotters in het publiek van de politie, heel veel camera’s en een politiehelikopter. Op basis van al die informatie en ook met de wetenschap dat nog duizenden mensen onderweg waren kun je niet anders dan zeggen: ‘Amsterdam is vol, ga hier niet de wedstrijd kijken’,” aldus Leo Dortland van de Amsterdamse politie. Mensen in de omgeving van Amsterdam kregen een NL-Alert op hun telefoon. Maar door een technisch probleem kregen ook mensen in Vlieland, Rotterdam en Deventer het. Bovendien werd het meerdere keren verzonden. “Op het moment dat ze op het knopje verzenden drukten veranderde het pijltje in een zandloper. Iedereen kent het, en dan heb je een uitdaging en dat is ons in dit geval helaas ook overkomen.”

Het foutief verzenden leidde tot veel verontwaardigde reacties, maar de politie heeft geen spijt van het inzetten van het middel: “Die overcrowding, vergis je niet, als je daarin terechtkomt: het is ontzettend eng. Hulpdiensten kunnen niet bij je komen. Je kunt niet weg. Letterlijk en figuurlijk: je kunt geen kant op. Terwijl je stilstaat word je door de mensenmassa verplaatst. Als er dan iets gebeurt, zijn we ontzettend ver van huis.”