GVB maakt nieuwe lijnennetkaart bekend; Zuidoost minder getroffen

Iets sneller op je bestemming, maar misschien met een overstap.

Iets sneller op je bestemming, maar misschien met een overstap. Dat is de zienswijze die het GVB hanteert bij het bedenken van nieuwe plannen. Het GVB heeft vandaag een nieuwe lijnennetkaart voor Amsterdam bekendgemaakt die vanaf volgend jaar geldt. 9 van de 15 tramlijnen krijgen een nieuwe route of verdwijnen. Zuidoost wordt in vergelijking met de rest minder hard getroffen dan gedacht: de metro’s 50 54 blijven de bekende route richting West en de stad rijden.

Opvallend is wel dat de lijnennetkaart nog de oude route laat zien van metro 53. GVB heeft plannen om die in te korten. Bewoners zijn het daar niet mee eens.

De nieuwe lijnennetkaart is gebaseerd op een visgraatmodel. De nieuw op te starten Noord/Zuid-lijn is het middelpunt van de visgraat. Alle tramlijnen rijden daar binnen en buiten de ring vandaan en naartoe. Volgens de planning gaat de Noord/Zuid-lijn op 22 juli 2018 van start en dat is ook de datum waarop het nieuwe model in gebruik wordt genomen.

Eerder werd al bekend dat het GVB zo’n model zou gebruiken. Ook de bekende en veelgebruikte tramlijn 14 tussen Slotermeer en de binnenstad wordt aangepast en rijdt niet meer door Slotermeer en Bos en Lommer. Tram 7 blijft hier wel rijden. Dit betekent dat bewoners in die omgeving moeten overstappen om op de Dam te komen.

De nieuwe lijnennetkaart van het GVB is hier te zien.