Flat Kleiburg grote winnaar Dutch Design Awards

Flat Kleiburg is dit weekend uitgeroepen tot de grote winnaar van de Dutch Design Awards. De klusflat kreeg bekendheid omdat bewoners voor een relatief laag bedrag een appartement konden kopen en zelf mochten verbouwen. Het project werd beloond met de Future Award.

“DeFlat Kleiburg geeft een positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft. Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland,” aldus de jury. Volgens de jury adresseert het project een dringend probleem, waarbij over de hele wereld gebouwen uit de jaren ’60 en ’70 een renovatie in plaats van een sloophamer verdienen.

De flat in de K-buurt in de Bijlmer werd door consortium DeFlat van de sloop gered, nadat woningcorporatie Rochdale het gebouw voor het symbolische bedrag van 1 euro van de hand deed.
Kleiburg is een van de grootste gebouwen van Nederland en was destijds de laatste klassieke Bijlmerflat van tien verdiepingen hoog die niet was gesloopt of gerenoveerd.