Burgemeester Eberhard van der Laan overleden

Burgemeester Van der Laan is gisteren op 62-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de gemeente vanochtend bekend. Hij stief in alle rust thuis.

Van der Laan was al geruime tijd ziek en maakte op 18 september bekend dat hij zijn taken als burgemeester neerlegde. Toch bleef hij tijdens zijn ziekte nog lang aan als burgemeester.

Begin dit jaar maakte Van der Laan bekend dat hij uitgezaaide longkanker had. In een brief gericht aan alle Amsterdammers was hij zeer open over zijn ziekte en de slechte vooruitzichten. Hij gaf toen aan ‘nog een poosje’ burgemeester te willen blijven. Maar na een half jaar maakte hij bekend zijn taken als burgemeester neer te leggen. Hij meldde zich ziek bij de commissaris van de Koning Johan Remkes.

In een brief schreef Van der Laan toen: ‘In januari schreef ik dat ik slecht nieuws had gekregen van mijn artsen, maar dat ik nog een poosje uw burgemeester zou blijven. De afgelopen maanden heb ik dat met veel plezier gedaan. Uw steun heeft mij daarbij enorm geholpen. Aan dit poosje komt nu een einde.’ Van der Laan schreef dat zijn artsen hem het bericht hadden gegeven dat zij hem niet verder kunnen behandelen. ‘Het was een voorrecht burgemeester te zijn van de liefste stad van de wereld.’